Miniläppäristä, mediakoneesta ja yhdestä hullusta

Harrastukset on silleen jänniä, että ne harvemmin loppuu, jos niistä on jossain vaiheessa alkanut tykkäämään. Ainakin mulla tämä ATK-harrastuksena eri tasojen kautta se vaan jatkuu vuodesta toiseen.

Oon tässä elämässä pyöritellyt ainakin 40 erilaista PC:tä sormieni läpi, tämä siis vapaa-ajalla. Eri töiden kautta sitten tuplat päälle, vähintään. Noista 40 erilaisesta PC:stä, noin 20 minä omistan yhä, eri muodoissaan ja eri paikoissa, mutta jokaiseen pääsee tarvittaessa käsiksi, jos ei fyysisesti, niin sitten etäyhteyden kautta.

Noh, aika vasta ostin tosiaan kymmenellä eurolla (10e!) tuon Dellin miniläppärin. Aattelin, että no se riittää taas hetkeksi. Mutta nopsempi käyttislevy olis kiva, mielellään SSD, tai sitten rutkasti 160gb suurempi, mutta nopsa HDD, jonne mahtuis reissun päällä podcast ja kuvankäsittelykamat lopputuloksineen ja projektitiedostoineen.

Toissapäivänä sitten selailin Facebookissa, kaikista maailman paikoista, myyntiryhmää, ja silmiin osui todella oudon näköinen PC, koteloineen. Minifactoria, valkoinen. Pyöristetyt kulmat. Näyttää minikokoiselta AIV-säiliöltä. Hinta määrittelemätön ja myyjältä kysyttäessä hinta oli mallia ”tarjoa”. Raivostuttavaa.

Jätin sitten ajatuksen muhimaan, oli tarkotus katella netistä millasia nuo olis tarkalleen, mua kyllä kiinnosti ihan jo se dorka ulkonäkö: valkonen, tosiaan pyöristetyillä kulmilla oleva 90-luvun robottivisioiden pehmennetty versiointi.

Marvin 2000-luvulla tuutatusta leffapökäleestä, joka pohjautui maailman parhaaseen scifi-trilogiaan. Kyseessä luonnollisesti Linnunradan käsikirja liftareille, jonka leffaversiointi tosiaan ainakin allekirjoittaneen jätti kylmäksi, nihkeäksi ja haisevaksi.

Nooh, myyjä sitten otti yhteyttä kesken meikäläisen työpäivän, että olenkos tullut mihinkä päätökseen. Mää arvioin hatusta mokoman laitoksen hinnaksi ehkä 100 – 150 euroa. Myyjä heitti jotain kuvakaappausta mpc-lehdestä, että minkä tasoista rautaa se olisi. Kovalevytilaa olisi 2 teratavua.

Mää sitten eilen iltasella, epävarmana omasta rahatilanteesta (joka on kestomuotona mallia huono, ei ihan susipaska, mutta huono), että no mun budjetti venyy maksimissaan 80 euroon, että se on todennäköisesti arvokkaampi, että älä mulle myy, jos jonossa on muita.

Ei ollut, tai tarjoukset olivat vielä enemmän alakanttiin. Äh :D

Noh, päädyin ostamaan sitten 80 eurolla tuon pöhköllä kuorella varustetun Acer Revo One RL-85 -mediakoneen. Katselin siitä purkukuvia, ja se on pienestä koostaan huolimatta varsin monipuolinen. Mikään tehokashan se ei sinällään ole, ominaisuuksista tässä purku:

  • Prossu on Intel Celeron 2957U 1.4 GHz, 2-ytiminen
  • Muistia 4GB LDDR3
  • Näyttömuistia näytti olevan 32mb legacyna ja 256mb jatkettua, eli RAM:sta lohkaistuna
  • Kovalevyn kapasiteetiksi myyjä veikkaili 2 teratavua.

Etenkin tuo kovalevyn resurssiarvio arvellutti, koska muuten tuo kone oli varsin maltillinen ominaisuuksiltaan (suomeksi sanottuna heikohko).

Mutta mutta, kun sitten sain n. 18 ruuvin ja muutaman taipuneen kupari/alumiiniprofiilin jälkeen koneen keskeltä HDD-asemaa ulos tarkasteltavaksi, niin toden totta, 2 000 gigatavun, eli 2 teratavun räiskälehän se siellä.

Mukava, että tämä vastasi mainospuheita.

Siinä sitten kun katselin tämän 2tb levyn rakennetta korjauskoneessa (jollainen minulla toki on, kun näiden kanssa tulee askarreltua) niin se kertoi, että kovalevyllä olisi yhteensä 5 eri osiota, sisältäen palautusosion Windows8.1 käyttikselle, kaksi vajaan teran pääosiota, joissa toisessa oli rikkinäinen asennus Win8.1:stä ja toinen osio oli samalla koolla formatoitu tyhjäksi.

En sitten sen suuremmin miettinyt edes, Dell Latitudessa oli 160gb HDD joka riittää koodaamiseen mukavasti, mutta sitten luovemmassa työssä se loppuisi nopeasti kesken. Toki tätä voisi jatkaa MicroSDHC/XC -korteilla, joille lukija tuosta miniläppäristä löytyy, mutta olishan se kiva, jos sisäisellä asemalla olisi suoraan tilaa riittävästi.

Ei kuin tuumasta toimeen: Dell Latituden 160gb HDD irti, ja se Acerin mediakoneen sisuksiin, ja Dellin sisään 2 000gb lätty.

Nyt Dell Latitudeen on asennettuna Ubuntu Studio, joka on erityisesti meille luoviin töihin orientoituneille räätälöity metapakettiversio Ubuntusta (Linux).

Seuraava prosessi on työntää tavallinen, luomaton versio Ubuntusta, Acerin mediakoneen nykyiselle 160gb levylle.

Jännä päivä.

Tämmösestä mää tykkään.

Ubuntu asentumassa, etualalla Acer Revo One RL-85.