Mökkireissu jälkijunassa

Töttöröö.

Viikko sitten perjantaina käytiin isän ja Villen kanssa yhdellä erämaamökillä keskellä ei-mitään, Nurmeksen ja Juukan tuntumassa. Pääsin heti kylmiltään testaamaan uuden luurini GPS-ominaisuuksia, jotka eivät kyllä mitenkään hääveiltä noin pääpiirteittään tuntuneet. Määritin alkupaikaksi Iisalmen ja loppupaikaksi sen mökin. Tietysti tarkoilla osoitteilla. Vempele osasi piirtää reitin kyllä aivan oikein, jopa paremmin kuin oma pään sisäinen ”kompassi”, ja säästettiin ehkä 30km oikaisemalla jonkun Katajamäen tms kautta.

Mutta: navigaattori-softassa on ihan hyvältä kuulostava puhesyntentisaattori, joka kertoo selkeällä äänellä mihin pitää kääntyä ja mikä on hyvä tilannenopeus jne dataa. Samalla kun violetti viiva joka merkkaa matkaa, oli piiretty oikein, niin äijän ääni vaatii ”käänny heti ympäri kun pystyt” ja viiva näyttää kartalla että eikun suoraan vaan. Ja se äijä hokee koko ajan että veivaa rattia, saatana.

No joo, mökille päästiin, parin vittumaisen pohjakosketuksen jälkeen (tie oli tosi kehnossa kunnossa itse mökille apaut 5km verran matkasta). Mökki oli aika karu, mutta kyllä siellä yön yli eli, arvatenkin. Mankkakin paikasta löytyi musiikkia varten, paska juttu vain, että antenni oli katkennut rokatessa. Ei siitä paljoa iloa ollut.

Käytiin jossain vaiheessa veneellä järvellä, kunnes keskellä selkää huomattiin, että pohjatappi on ”liian syvässä” ja sen reunan alta falskaa vettä aika hyvällä vauhdilla veneeseen. Ei muuta kun isä soutaa veneen rantaan ja kiroilun kanssa känkkäröidään sitä pohjatappia ylemmäs että on tiivis. Kyllähän se sitten ihan toimikin, ei tullut enää vettä. Vedestä puheen ollen, sen piti olla kaukainen ja kirkasvetinen erämaajärvi, niin kakan marjat. Soita oli ojitettu, luulemma, siihen kovastikin ja oli kuin kahvissa olisi soudellut. Ahvenia saatiin narrattua tasan 4 ja nekin heitettiin takaisin kun olivat vielä niin kovin pieniä. Pilkillä nekin tuli, uistimella ei saatu mitään.

Kahviakin juotiin, korttia pelattiin, rannalla samottiin ja otettiin kuvia. Illalla Ville ja isä kävi saunassa mutta minä en jaksanut enää vaivautua pimeään saunaan ilman saippuaa tai shampoota. Hikisenä on ärsyttävä ähöttää. Käytiin vielä illan päätteeksi tuulastamassa kun tuuli tyyntyi sopivasti yöksi. Tähdetkin näky hemmetin hyvin, oli kuin olisi lipunut planetaariossa, kun mistään ei kantautunut mitään häiritseviä ääniäkään. Kiitokset Villelle soutelusta :)

Isän tekemä tuulastuslamppu oli meidän suvun tuntien hienosti kytketty traktorin akkuun aika pitkälle ilmastointiteipillä, ja niinhän siinä kävi melkein heti rannasta lähdettyä, että johdot pääsivät ottamaan kontaktia toisiinsa ja siinäpä katseltiin iloista valo- ja savushowta parin metrin päässä rannasta. Kyllä se lamppu siitä tokeni, mutta vesi oli niin sameaa ettei lampulla nähnyt pohjaan kuin aivan rannasta, ja aivan rannassahan oli vitusti kiviä, joten ei oikein ollut hyvä yhtälö se.

Jossain vaiheessa isä koetti säätää lampun kulmaa.. ja sinnehän se lamppu molahti Ahdin valtakuntaan. Ei jääty naarailemaan sitä kun vitutti meitä aika kovin.

Sen jälkeen tuijoteltiin varmaan reilu vartti rannalla tähtitaivaalle ja metsästeettiin katseella liikkuvia satelliitteja ja tähtiä. Nykyään niitä näkee aika monta, lie jotain GPS-satelliitteja sitten ne. Sitä vain mietin miksi satelliitit hohtavat samanlaista valoa kuin tähdet? Ts. miksi niiden pitää olla kuin jotain diskopalloja? Etteivät astro-,taiko-, ja muut nautit ajele avaruusskoottereilla niitä päin..? :D

Tässäpä niitä kuvia sitten:

Mökki MetsääJoku puuHieno rantakuvaSukulaisten kuvatuksiaIsä virvelöiVihermetsäSumuinen tieHeinäpää feat. Pyry