Vuodenvaihdos

Jaha, se vaihtui sitten vuosikin. Toivottavasti paremmaksi. Kiitos kortteja lähettäneet: porukat, Eija & Juha ja Ulla & Sepi.

Vuosi vaihtui Jounin ja Pian luona Intiössä, jonne numeroporukan kanssa vaellettiin sankoin joukoin joskus seitsemän maissa torstai-iltana. City-bussilla mentiin, laiskoja kun oltiin. Joulun jäljiltä, ei me muuten. Ilta kului outoja videoita katsellessa YouTubesta ja pelaillessa Band Hero2:sta tms äksäboxilla. Jossain aamuyön tunneilla kävelin Nisun, Minjan ja Tuomaksen kanssa keskustaan ja kävin hakemassa vielä pahimman nälän tappajaksi pitsan aurajuustolla, katkaravuilla ja valkosipulijauhelihalla. Teki tehtävänsä se.

Sittenpä taisin perjantain enimmäkseen nukkua ja kiroilla kun Blueray-asemani, jonka erälleen Hongkongista tilailin Ebayn kautta, ei suostunut toistamaan Planet Earth -nimistä BR-sarjaa. Sarja on David Attenboroughin spiikkaama kiva luontodokkari tästä Telluksenakin tunnetusta planeetasta, jonka tomuja tulee potkittua maihinnousukengällä harva se päivä.

Hommahan menee näin: ostat laillisesti Bluray-elokuvan, ja pistät sen asemaan. Windows Vista, eikä edes vielä juuri julkaistu Windows 7:kaan, tunnista koko videoformaattia. Levysisältöön pääsee käsiksi, eli asema kyllä toimii, mutta leffojen katselu ei. Tarvitaan sovellus, mikä ei sinänsä ole mitenkään eriskummallista, mutta miksei Bluray-formaattia voi toistaa FFDShow:n kaltaisella linkkuveitsiratkaisulla, kuten kaikkia muita tunnettuja videoformaatteja? No, PowerDVD:n trial-versio koneelle ja leffan ääreen.

Väärin.

PowerDVD lataa kyllä Bluray-levyn juuren, muttei sen kummempaa. Ei virheilmoitusta, ei mitään. Ei toimi. Raavin päätä ja palleja, ja kirotakin saatoin, mutta mikään ei auttanut. Rupesin katselemaan koneen syövereistä Kylmä rinki -nimistä vankilasarjaa, joka kaikessa karuudessaan on hyvinkin mukavaa ajanvietettä, eivätkä sarjassa esiintyvät sodomistiset kohtauksetkaan pahemmin kyynistä mieltäni järkytä. Eivät ne kyllä kiihotakkaan, että ihan normaaleihin häihin on joskus ehkä tulossa kutsua ;)

Tuota niin, loppuperjantai meni pitkälle aamuun tuota kyseistä sarjaa katsellessa, ajattelin että olkoot BR-asema vielä aloillaan, keksin siihen joskus ratkaisun, ja jollen keksi, käytän sitä DVD-leffojen katseluun ja musan kuunteluun. Minua ei yksi vinkuintia-patenttijuttu nuiji alhon kulhoon.

Lauantaina heräilin pirteästi jo aamulla, olisiko se jotain puoli kolmea ollut iltapäivällä. Pihalla tuntui pakkanen kirineen lähelle -30°C, joten sain vitkuteltua pihalle menoa niin kauan että kaupat kerkesivät jo kiinni ja ”piti” käydä hakemassa kebab-annos alakerrasta. Mietin siinä yleistä liikehdintää irkistä seuraillessa, josko olisin käynyt jossain baarissa illan päälle; kaverin bändi olisi soittanut naapuribaarissa, muttei ollut yhtään bilefiilis, niin päätin olla kämpällä, katsoa kylmää rinkiä ja pelailla Torchlitea (hyvä peli, titanquest + asterix kuvastaa aika hyvin).

Jossain vaiheessa irkkiä.. eikun iltaa, Liikka keksi hyvän idean, että koita pistää taustalle ajoon AnyDVD HD -niminen resident-sovellus, joka poistaa leffoista mahdolliset DRM/AACS -tarkistukset, että sen avulla voisi hyvinkin muuttua teräväpiirron katselu mahdollisemmaksi – ja muuttuihan se, jösselle kiitos. Nyt pukkaa semmosta näkymää planeetta maasta, että ihan hätkähtelin kun hervoton läski nisäkkääksi, sillivalas tahi joku sellainen hypähti kameran liki ilmaan n. 4 metrin korkeudelle, sätkivän hylkeen perässä. Onhan se kuvanlaatu uskomaton kun vertaa DVD-laatuun, vaikka kyynisesti ensialkuun toki olin sitä mieltä että DVD:kin on se laatu jo hyvä tämmöselle kierosilmälle.

Dokumenteissa, joissa kameran kuljetus on rauhallisempaa pääsääntöisesti, pääsee nauttimaan tarkemmasta kuvasta. Joku mainstream-actionpläjäys tuskin kostuttaa suupieliäni sen suuremmin, jos Rambo ampuu terroristeja poikki, halki ja pinoon terävämmässä hiekka-aavikossa, niin saa minun puolestani ampua minun ilokseni vielä DVD-laadulla, ainakin jos BR-leffat maksavat sen mitä maksavat vielä nykyään (yli 15e alessa).

Semmosta taas tänään, huomenna (eli tänään sunnuntaina, olen vieläkin hereillä, unirytmi on kateissa) on viimeinen lomapäivä ja sitten saa hypätä ihanan sorvin ääreen keskustan Technolle. Softainssin pesti alkaa Digialla ja siellä ajattelin paiskia töitä kunnes kyllästyvät, tuntuu siltä se paikka, josta kannattaa pitää kiinni kaksin hampain. Käyttöliittymägrafiikkaa ja -ohjelmointia, ja kaikkea siihen liittyvää ne tuntuivat minut sinne haluavan mennä tekemään – ja mikäs siinä, Nokialla tein samaa ja tuntuivat sielläkin pitävän kätteni liikkeistä, aivojeni ulospurkamista ideoista ja miellyttävästä persoonastani ;-D

Eiköhän tämä tästä. Facebook sanoi että 10 vuoden päästä elän unelmaani, kelpaisi se jo vähän nopeamminkin :)