Käyttääkö joku vielä faxia?

Lueskelin taas, kuten monena muunakin päivänä, vanhoja PELIT-lehtiä ja rupesin vanhan Com2001-mainoksen luettuani miettimään käytetäänkö faxeja vielä?

Jotenkin oli sellainen kutina viimeksi jo vuonna 1995 faxien ollessa hyvinkin yleistä kamaa, että tuo tekniikka on armotta vanhentunutta ja mikähän tuon tulee korvaamaan. No, sähköpostihan sen sittemmin liitetiedostoineen korvasi. Minusta ainakin monesti kätevämpää lärätä liitetiedostoja koneelta nätisti indeksoituna, kuin ajatella fyysistä paperinivaskaa selailevansa ja etsivänsä sitä oikeaa faxia.

Käyttääkö joku sitten vielä paperista kalenteria? Monikin, väittäisin. Muistan itse ostaneeni elämässäni 3 kertaa paperisen kalenterin, ja saaneeni pari kertaa sellaisen lahjaksi. Porukoilta, tiemmä. Ne eivät kuitenkaan olleet se meikäläisen juttu, ja tässäkin on sähköinen kumppani vienyt omalta osaltani pidemmän korren. Aiemmin pistin kalenterimerkinnät nettisivuille, mutta koska tällaisiin merkintöihin kuuluivat pääsääntöisesti sellaiset huomautukset kuin ”päivitä nettisivut” tai ”tee uutta musiikkia”, oli selvää että joku muu, helpommin hallinnoitava ja luettava mekanismi piti keksiä. Nuo toiminnothan vaativat juuri sen, että olen jo koneella, eikä ”muista hammaslääkäri” tai ”mene tyttöystävää juna-asemalle vastaan” välttis toimineet jos satuin kuljailemaan tapojeni vastaisesti pihamaalla kyseisen hetken kolkutellessa aikaraamia :)

Kännykkä. Kännyköiden myötä alkoi onneksi sitten saamaan, ensin pieniä muistutuksia kellon aikaan sidottuna ja ei kovin kauaa myöhemmin myös kalenteriin ja eri tulevaisuuden päivämääriinkin sidottuja (en ole koskaan koettanut pistää muistutusta menneeseen päivämäärään, outoa :D) . Olitpa missä tahansa (paitsi ehkä uimassa, tai saunassa), kännykkäkin on mukanasi.

Kännykän myötä on tullut aina uusien mallien mukana uusia hienoja sovellutuksia pienille ja aluksi vähäpätöisillekin tuntuvien ominaisuuksien ympärille. Kesällä työluurinani toiminut N95-2 (Nokia) osasi liittää kännykän kameralla otetut kuvat kalenteriin kulloisellekin päivälle ja kellon ajalle, ja pitää eräänlaista blogia puhelimen sisällä, jonka käsittääkseni pystyi turauttamaan nettiinkin muiden nähtäville jos tuntui sosiaaliselta olo. Ominaisuus, jota tavallaan kaipaisin omaankin siviililuuriini. Nättiä ja kohteliasta ”iso-veli-valvoo” -mentaliteettia. :)

Nyt kun rupesin mielenkiinnosta läräämään nykyisen puhelimeni (Sony-Ericsson w960i, edelleen) ominaisuuksia manuaalistaan, niin tämäkinhän tuntuu olevan yllättävän monipuolinen vimpain. Sen lisäksi, mitä ehkä eniten luurissa arvostan kapulassa olevaa 8 gigatavun muistia ja mp3-ominaisuutta, luurista löytyy natiivina tuki mp4-muodossa oleville videoille ja 3gpp -videotkin vaikuttaisivat toistuvan oikein. Taidankin dumpata Sony PSP:tä varten konvertoimani Pasila -jaksot kännykkäänkin. Jei :)

Kehäpäätelmissä on se jännä juttu, että pohdinta alkaa asiasta X, käy lävitse asiat P ja K, sekä asiat A ja H, päätyen kuitenkin lopulta takaisin asiaan X.

Aivan, puhelimestani löytyy myös faksi! Pitäiskö sitä testata joskus? Okei! Keltä löytyy faksi!? :D