Autodilemma

Edellisessä postauksessa helmikuulta kerroin ostaneeni autoon uudet talvirenkaat, koska halusin ajaa autolla, joka on tieliikenteessä turvallinen, ja ajomukavuuskin paranee, kun tietää, että alla olevat renkaat ovat hyvässä kunnossa. Itsestään poksahtalevat sakkokumit eivät semmoista turvaa tuoneet.

Autoonhan tuli sitten katsastuksessa sellainen huomio, että hylätty, koska liian suuret päästöarvot. Siitä suoraan korjaamolle, joka sanoi vain, että jos olet ajanut pääasiassa kaupunkiajoa, käy moottoritiellä ajelemassa puoli tuntia pienellä vaihteella ja isoilla kierroksilla, että karstat lähtevät pöntöstä.

Luvassa oli pidempi reissu Iisalmeen joka tapauksessa talvilomalla (seuraava viikko siinä hetkessä) joten ajattelin että käyn sen reissun ja sitten uusintakatsastukseen päästöjen osalta. Pikakelausta ajasta, kun mitään ihmeitä ei tapahtunut: jälleen hylky katsastuksesta, liian isot päästöarvot tyhjäkäynnillä (265 arvot, kun 100 on maksimi…).

Käytin autoa Alppilassa autohuollossa, joka totesi että tarvikekatalysaattorit ovat alitehoiset, ja että öljyäkin saisi lisää laittaa – eivät kylläkään ehdottaneet, että voisivat laittaa. Varasin moottoriöljynvaihdon ja öljyfiltterin uusimisen toiselta korjaamolta, ja samaan syssyyn päästömittaukset ja lambda-antureiden tarkastuksen.

Jälkimmäinen huolto vaihtoi öljyt ja suodattimen, mutta sanoi, että katalysaattorit on asennettu ”väärinpäin”, ja että koko pakoputkisto vuotaa vähän joka saumastaan, että kallis remontti tulossa. Saatoin siinä vähän noitua.

Pikakelausta: reklamaatio autoliikkeelle oli tyhjä kortti, autoliike sanoi, että vanhassa autossa on vikoja ja tulee olemaankin vikoja, ei kuulu heidän virhevastuunsa piiriin. Lueskelin taannehtivasti ko. autoliikkeen palautteita trustpilotin nettisivujen kautta, ja 3 sivua pelkkää negatiivissävyistä kokemusta, miten pakoilevat vastuitaan olipa laajennettua takuuturvaa, tai minkä ikäistä tai ajettua autoa sitten kyseessä.

Kuluttajariitalautakuntaan otin yhteyttä ja jäivät odottamaan kustannusarviota remontista, kun ilmoittamani 1000 – 2000 euroa (perustuen koko pakoputkiston uusimiseen, 2kpl oikean kapasiteetin katalysaattoreita sekä työt) oli liian suuripiirteinen.

Käytin autoa Iisalmessa oman tallinsa omistavan autohuoltajan syynissä, ja tämä odotti näkevänsä joka saumastaan savua puskevan reikäjuustoa matkivan pakosarjan, kuten minäkin, mutta 5 barin keinopaineella (rätti pakoputken suulle) mitään tällaista ei tosiaankaan ollut olemassa kyseisessä pakoputkistossa. Paskapuhetta Oulun Autotyöltä (Atoy Oy) – enkä nyt taas tiedä, että miksi ja millä logiikalla. Heille en enää autoani vie, vaikka vaihtoivatkin öljyt ja filtterinsä ihan asiallisesti.

Iisalmen huollon yhteydessä huomattiin että alipaineanturi oli kokonaan irti, kenties vahingossa jäänyt yhdistämättä – koska sen tahallisessa irroittamisessa ei olisi järkeä, syy seuraavaksi: laitettiin anturi kiinni, ja kas, koneen käynti muuttui rauhallisemmaksi, ja kulutus matka-ajossa putosi 15.7l/100km –> 8.12l/100km. Voisi mennä jo näilläkin päästömittauksista läpi, mutta minusta on hyvä idea vaihtaa alitehoiset katalysaattorit varmasti oikealla kapasiteetilla oleviin, ja samalla vaihdetaan sytytystulpat (12kpl, v6 moottorilla !), joista olivat kärjet jo aika kaukana toisistaan.

Eilen sain sitten virallisen korjausarvion osista ja töistään, 600 euroa. Olin odottanut jotain 2000 euron remppaa, joka olisi samalla ollut vedenjakaja sille, että kannattaako (ylimenneessään tuon haamurajan, ei todellakaan).

Nytpä on siis selvillä pakokaasupäästöjen korkeuden syy, sekä ratkaisu ja minulle käyttöauto vielä pitkäksi aikaa.

Kiitosta siis autohuollolle Iisalmeen jo tässä vaiheessa; risuja sen sijaan Autolle.com -autokaupalle Oulussa (Rusko) sekä osaltaan Alppilan autohuolloille, kyllä minä ymmärrän, että business is business, mutta suoranainen valehtelu asiakkaalle (koko pakosarja uusittava) on perusteetonta, tarpeetonta ja kusipäistä.

Autoliikkeellä ajattelin olevan tärkeää asiakassuhteen ylläpitäminen ja huolehtiminen, että heidän myymästään autosta olisi kaikki tieto saatavilla ennen asiakkaan ja auton ostopäätöksen tekemistä. Mainitsen tässä myös nuo mukaan annetut renkaat, sekä autossa olleet kesärenkaat että mukaan ruinaamisen perästä vihdoin löydetyt 4 kpl talvirenkaita: kesäkumit: kirkkaasti sakkorajalla, menevät uusiksi ensi kesäksi. Talvirenkaat vanteineen: raahattu tai potkittu betonia vasten vanteet ruvelle, renkaat poksahtelit yksitellen rikki ajossa, onneksi ei vaaratilanteita sattunut, ihme ja kumma.

Autolle.com :n kanssa asiointia en voi suositella kenellekään. Pysykää kaukana, tässä TrustPilot-palvelun summailua asiakaskokemuksistaan: https://fi.trustpilot.com/review/autolle.com